s, 20-02-16, v07 

Munksjömuseet
Barnarpsgatan

©2001 Jonkoping.net

Munksjömuseet

1862 startades Munksjö pappersbruk av Johan Edvard Lundström, som några år tidigare hade grundat Tändsticksbolaget i Jönköping.
Nu hade nämligen Lundström kommit på att man kunde tillverka takpapp på rulle, genom att dra det papperet genom ett tjärbad. Tillsammans med Aftonbladets grundare, affärsmannen Lars-Johan Hierta, så startades nu ännu en industri i Jönköping.
Och det var en lyckosam satsning, i slutet av 1800-talet utvecklades Munksjö till att bli ett av Nordens största pappersbruk, med över 500 anställda.

Bakom denna stora expansion låg en person vid namn Knut Ottonin Ljungqvist. Knut hade anställds 1863, som bokhållare av Lundström, som ville utöka de internationella kontakterna för Munksjö.
År 1872, 37 år gammal fick dock Knut Ottonin Ljungqvist möjligheten att köpa hela pappersbruket, med dess 100 medarbetare och gjorde också så.
Ännu idag finns faktiskt Knut kvar inom Munksjö fabriksområde, urnan med hans aska gravsattes nämligen vid roten av den alm som han själv planterade 1890 på området.
Och i en koppardosa som återfanns 60 år efter hans död, hade Knut lämnat några text rader om sitt kära Munksjö.
– Måtte det alltid styras av sann heder -
var hans budskap till eftervärlden.

Detta och mycket mer kan ni se på Munksjömuseet.